Υαλουρονικό οξύ και πλαστική χειρουργική

Οι ρυτίδες είναι σίγουρα ένα πρόβλημα της εξωτερικής εμφάνισης που αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Είναι η πιο καθαρή ένδειξη της ταλαιπωρίας του δέρματος του προσώπου τόσο από τον ήλιο και τις άλλες καιρικές συνθήκες όσο και από τη πάροδο του χρόνου. Επίσης, είναι και άμεσα συνδεδεμένες με το γήρας, παρά το γεγονός ότι πολλοί τις παρουσιάζουν και σε σχετικά μικρές ηλικίες. Με άλλα λόγια, κανείς δεν είναι χαρούμενος όταν θα δει την πρώτη ρυτίδα στον καθρέφτη κι εννοείται ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ή της για να τις ξεφορτωθεί. Το τελευταίο και πιο αποτελεσματικό «όπλο» ενάντια στις ρυτίδες, είναι το υαλουρονικό οξύ.

Μπορεί ακούγοντας την λέξη οξύ ο νους μας να πηγαίνει σχεδόν αυτόματα στο κακό, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Το υαλουρονικό οξύ δεν έχει καμία σχέση με το κεζάπ και άλλα οξεά που βλέπουμε στις ταινίες και που γενικά θεωρούνται δηλητήρια. Πρόκειται για κάτι το απόλυτα φυσικό, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε αφθονία μέσα στον οργανισμό μας. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία του δέρματος μας, ενώ το συναντούμε και σε άλλα σημεία, όπως στις αρθρώσεις. Η εμφάνιση ρυτίδων λοιπόν, συνδέεται άμεσα με την ποσότητα υαλουρουνικού οξέως στο δέρμα και τον οργανισμό γενικότερα.

Υαλουρονικό και ρυτίδες

Όπως είπαμε και πριν, το υαλουρινικό οξύ παράγεται από τον οργανίσμο μας και είναι κι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία του δέρματος μας. Στην ουσία είναι κάτι σαν σκαλωσιά πάνω στην οποία στηρίζονται οι στιβάδες και οι ιστοί που αποτελούν το δέρμα μας. Όταν είμαστε νεαροί, ο οργανισμός μας καταναλώνει μέρος του υαλουρονικού οξέως που παράγει αλλά το αντικαθιστά όλο και μάλιστα σχεδόν αμέσως. Όσο μεγαλώνουμε όμως, οι δυνατότητες αναπλήρωσης γίνονται όλο και μικρότερες, με αποτέλεσμα σιγά – σιγά η σκαλωσιά που προαναφέραμε να αρχίσει να «καταρρέει». Τότε είναι που κάνουν την εμφάνιση τους και οι ρυτίδες.

Δεδομένου λοιπόν ότι η έλλειψη υαλουρονικού οξέως είναι μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης ρυτίδων, εννοείται ότι η αντικατάσταση της χαμένης ποσότητας είναι και μία πολύ καλή μέθοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Υπάρχουν λοιπόν πλέον στην αγορά διάφορα προϊόντα πλούσια σε υαλουρονικό οξύ, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να αντικαθιστά πιο αποτελεσματικά τις απώλειες του από το υαλουρονικό που παράγει φυσικά.

Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης των ρυτίδων

Όπως είπαμε και πριν, υπάρχουν πολλά προϊόντα πλούσια σε υαλουρονικό, πολλά από τα οποία μπορεί κανείς να τα βρει στην αγορά, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ και μεγάλα καταστήματα με καλλυντικά. Το πρόβλημα όμως με αυτά τα προϊόντα, είναι ότι είτε περιέχουν σχετικά μικρές ποσότητες υαλουρονικού – ιδιαίτερα τα διάφορα καλλυντικά και κρέμες του είδους – είτε είναι πόσιμα, οπότε δεν απορροφούνται σωστά και γρήγορα από τον οργανισμό. Με απλά λόγια, η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση των ρυτίδων, είναι οι ενέσεις υαλουρινικού σε έναν πλαστικό χειρουργό.

Ενέσεις υαλουρονικού

Μπορεί ακόμη και το άκουσμα της λέξης ένεση να κάνει κάποιους να λούζονται στον κρύο ιδρώτα, αλλά οι ενέσεις υαλουρονικού είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Κατ’ αρχάς, γίνονται στο γραφείο ενός ειδικευμένου πλαστικού χειρουργού, ο οποίος και θα χρησιμοποιήσει ειδικές σύριγγες με μικροσκοπικές βελόνες για να κάνει ενέσεις στις περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα. Για να μην νιώσει άβολα ο ασθενής κατά την διαδικασία, μπορεί να γίνει και τοπική – εξωτερική μάλιστα – τοπική αναισθησία, έτσι ώστε να μην νιώσει τον παραμικρό πόνο ή ενόχληση. Μετά τις ενέσεις γίνονται και κάποιες μαλάξεις στην περιοχή. Η θεραπεία συνήθως ολοκληρώνεται σε δύο συνεδρίες, δεν αφήνει κανένα σημάδι και καταλήγει σε ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα. Ο ασθενής μπορεί να γυρίσει αμέσως στη δουλειά του, απλά μπορεί να είναι λίγο πρησμένος για λίγες ώρες.

Αν θέλετε ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό που να ειδικεύεται στις ενέσεις υαλουρονικού. Εννοείται ότι υπάρχουν και λίγες αντενδείξεις για την εν λόγω θεραπεία, οπότε καλό θα ήταν να μιλήσετε μ’ έναν γιατρό πρώτα και να ακολουθήσετε τις συμβουλές και τις υποδείξεις του. Σε καμία περίπτωση μην κάνετε τις ενέσεις χωρίς την συνδρομή κάποιου ειδικού.